Elektrische apparaten

Er is een duurzaamheidslabel voor elektrische apparaten. Dit varieert van E t/m A+++.  A+ is tegenwoordig het minst duurzame label op de markt. Grotere apparaten verbruiken meer energie. KIijk bijvoorbeeld naar een kleinere koelkast die minder energie gebruikt.

Verlichting

Daglicht is de goedkoopste verlichting, maak daar gedurende de dag zo goed mogelijk gebruik van. LED verlichting is veel zuiniger dan gloei- en halogeenlampen. Vervang daarom gloei- en halogeenlampen als ze nog in huis zijn. Beginnend met de lichten die u het meest gebruikt. Vervang lampen pas als de oude kapot zijn. 

Verwarming

Zet de thermostaat lager als u gaat slapen of als u van huis bent en overweeg om de slaapkamer niet te verwarmen. Houd de deuren dicht en plaats waar mogelijk tochtstrippen zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Warm water

Douche niet te lang, daarmee bespaart u veel water en energie. Ten opzichte van een bad bespaart u gemiddeld 3x zo veel. Een thermostaatkraan en een waterbesparende douchekop kunnen ook helpen om water te besparen.

Meer tips

Bekijk alle tips op de website Nieuwe Energie in Limburg.