Wist je dat oude apparaten tot wel 90% gerecycled kunnen worden? Dat betekent dat de grondstoffen waar jouw koelkast, vriezer, droger of wasmachine van gemaakt zijn al meerdere malen zijn hergebruikt. Grondstoffen recyclen vinden we erg belangrijk in gemeente Beesel. Dit zorgt voor minder Co2 uitstoot, vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en zorgt ervoor dat we waardevolle materialen kunnen hergebruiken. Het recyclen van elektronische apparaten is een mooi voorbeeld uit onze gemeente. Roy van de Witte Hal legt ons uit hoe het werkt.

Roy is bedrijfsleider van de Witte Hal in Reuver. Hij zit al jaren in het vak en herinnert zich nog goed dat het vanaf 1999 de norm werd om apparaten te recyclen. “Dat was vlak voor het nieuwe Millennium, daarom weet ik dat nog zo goed”, lacht Roy. “Sinds dat jaar worden oude of kapotte apparaten niet meer opgehaald door het grofvuil, maar worden de materialen gebruikt om weer nieuwe apparaten mee te maken.”

Een nieuw apparaat
Stel: je koopt een nieuwe wasmachine bij de Witte Hal. Dan komen zij deze bij jou thuis bezorgen en installeren. Je oude wasmachine nemen ze mee. Het piepschuim waarmee je nieuwe wasmachine is ingepakt, wordt ook mee teruggenomen. Dit piepschuim kan namelijk voor bijna 80% gerecycled worden als het op de goede manier wordt ingeleverd. Goed voor het milieu én het scheelt jou een volle restafvalcontainer.

Recyclen maar!
Bijna 90% van oude apparaten kan gerecycled worden. Eens per week komt HollandCirculair langs bij de Witte Hal om alle oude apparaten op te halen. Deze gaan door een grote shredder en komen eruit als kleine deeltjes die gesorteerd worden. Al die verschillende materialen worden vervolgens weer gebruikt om nieuwe apparaten te maken.

Energie en geld besparen
Roy: “Met een zuiniger apparaat kunnen mensen meer geld besparen. Door de gestegen energiekosten kijken mensen steeds beter naar het energielabel van een apparaat. Soms is het slim om voor een apparaat van hogere kwaliteit te kiezen, ook al kost dit extra geld. Als zo’n apparaat namelijk vijf jaar langer meegaat, heb je dat zo terugverdient.”

Witgoedactie
Bij gemeente Beesel realiseren we ons dat niet iedereen het zich kan veroorloven om een nieuw apparaat te kopen. Daarom is de gemeente met een actie gekomen waarbij inwoners hun oude apparaat kunnen inruilen voor een nieuw exemplaar. Deze actie geldt voor inwoners die de energietoeslag ontvangen. Zij hebben een voucher gekregen die ze bij de Witte Hal kunnen inleveren.

Samenwerking
Roy is blij met de samenwerking met de gemeente. Hij heeft regelmatig contact met Geert, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Beesel. Geert: “Met de actie willen we inwoners helpen die het financieel lastiger hebben. Zodat het een optie wordt om voor een zuiniger apparaat te kiezen. Dat leidt tot energiebesparing en is beter voor het milieu. We werken bij voorkeur samen met een lokale winkel. Voor inwoners is dat ook het fijnst, ze kunnen zo binnenlopen.”

Zelf apparaten inleveren
Heb jij thuis een oud apparaat staan dat je niet meer gebruikt? Je kunt deze gratis inleveren bij het milieupark. Hier kun je ook gratis schoon wit piepschuim inleveren van de verpakking van je nieuwe apparaat. Bekijk hier (Deze link gaat naar een andere website)de openingstijden en de afvalstromen die je kunt inleveren.