Bij gemeente Beesel vinden we hergebruiken van materialen erg belangrijk. Door slim om te gaan met de verwerking van afval kunnen we grondstoffen keer op keer hergebruiken. Een goed voorbeeld uit onze gemeente is het recyclen van kerstbomen. Wat gebeurt er eigenlijk met de bomen als de feestdagen voorbij zijn? Rob van gemeente Beesel vertelt er meer over.

Begonnen in de boomploeg en doorgegroeid naar het aansturen van de buitendienst. Onze collega Rob heeft een hoop verstand van groen. De buitendienst verzorgt het onderhoud in de hele gemeente, van planten poten tot snoeiwerk. Eén keer per jaar zorgen ze er ook voor dat alle kerstbomen een tweede leven krijgen. En daar krijgen ze een hoop helpende handjes bij!

De Kerstbomenactie
De Kerstbomenactie is al jaren een begrip in onze gemeente. Kinderen kunnen meedoen met de actie door kerstbomen te verzamelen en in te leveren op drie plekken in Reuver, Offenbeek en Beesel. Naast dat kinderen hier leuke prijzen mee kunnen verdienen, helpen ze het milieu ook een handje.

Van boom naar compost
Rob: “De bomen worden door de buitendienst opgehaald en versnipperd. Vervolgens worden de versnipperde kerstbomen naar het milieupark gebracht en van daaruit wordt het materiaal weer ingezet door projecten in onze gemeente. Bijvoorbeeld door er compost van te maken dat gebruikt wordt als voeding voor de grond. Hiermee geven we planten een boost, op de meest natuurlijke manier mogelijk.”

Houtsnippers
Een voorbeeld van zo’n project is De Mortel in Beesel. “Het pad dat naar de vijver loopt, ligt vol met houtsnippers. Die snippers zijn gemaakt van compost en zorgen ervoor dat het pad begaanbaar blijft en er natuurlijk mooi bijligt”, zegt Rob.

GFT-afval verzamelen
Buiten kerstbomen wordt ook het GFT-afval van huishoudens en het groen uit de perken op deze manier verwerkt. Rob: “Zo kunnen we optimaal gebruik blijven maken van al het groen uit onze gemeente. Mooi om te zien hoe we daar met zijn allen aan bijdragen. Om GFT te kunnen hergebruiken, is het natuurlijk wel belangrijk dat er geen andere afvalstoffen zoals plastic of glas in de GFT-bak terecht komen.”

Compostactie
Om inwoners te bedanken voor hun inzet rondom het scheiden van GFT-afval, kunnen zij ieder jaar 1 kuub gratis compost ophalen tijdens de compostactie. Deze compost kunnen zij gebruiken in hun eigen tuin. Dit jaar is de actie op zaterdag 18 maart. Tussen 09:00 – 12:00 uur kunnen inwoners langskomen om de compost (tot de voorraad strekt) op te halen.

Zelf compost maken?
Wilt u uw planten op een natuurlijke manier voeden en hierbij gebruik maken van hergebruikt groen uit onze gemeente? Kom dan langs bij onze compostactie, óf ga zelf aan de slag met het maken van compost. Klik hier (Deze link gaat naar een andere website) voor tips van Milieucentraal.