De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is de rups van een nachtvlinder die algemeen voorkomt in Nederland, maar veel overlast kan veroorzaken. De rupsen hebben brandharen die bij sommige mensen zorgen voor irritaties en jeuk, rode blaasjes, ontstekingen aan huid, luchtwegen of ogen.  De jeuk kan enkele dagen aanhouden. Als de irritatie niet vanzelf weggaat kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of de  GGD (Deze link gaat naar een andere website)

Bestrijding in gemeentebomen

Ondanks de preventieve bestrijding in een groot aantal gemeentebomen, verwachten wij ook dit jaar overlast van de brandharen  van de eikenprocessierups. Daarom laten we de nesten van de rupsen opzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit doen we alleen in gebieden waar veel mensen wonen of samenkomen zoals  in woongebieden, langs doorgaande fietspaden en wegen, in sportaccommodaties, in speeltuinen, etc.

Bestrijding op eigen terrein

Op uw eigen terrein regelt u de bestrijding zelf. U kunt hiervoor zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Ook kunt u meer aandacht geven aan de bestrijding door natuurlijke vijanden van de rups. Dit zijn vogels, zoals kool- en pimpelmees en andere insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. Door het ophangen van nestkastjes, de aanwezigheid van permanent water en voedsel en het aanplanten van insectenvriendelijke beplanten, worden de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen aangetrokken.

Melding maken

Als u nesten van de eikenprocessierups ziet in gemeentebomen, dan kunt u dit bij de gemeente Beesel melden (Deze link gaat naar een andere website). Indien de locatie binnen de te bestrijden gebieden valt, zal een gespecialiseerd bedrijf de nesten wegzuigen. U hoeft geen melding te maken als u lopende of zonnende rupsen aantreft. De rupsen zijn dan nog in beweging en kunnen elke dag ergens anders zijn.

Meer  informatie over de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van het Kennisplatform Processierups (Deze link gaat naar een andere website) of het RIVM (Deze link gaat naar een andere website).