Aanpassen aan een veranderend klimaat
Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten daarvan zijn hitte, droogte en meer wateroverlast door zwaardere regenbuien. Bij zware regenval wordt het riool te veel belast. Het riool kan het water niet snel genoeg afvoeren en dat kan leiden tot wateroverlast op straat of in woningen. We moeten ons allemaal aanpassen aan een klimaat dat verandert. Als u zich voorbereidt, heeft u minder last van deze effecten: in en om uw huis is het koeler, de tuin overleeft ook droge tijden en u heeft geen last van een kelder die onder water staat. Dat is klimaatadaptatie.
Waarom is aanpassen nodig?
Door aanpassingen in en om het huis te doen, heeft u minder last van de veranderingen in het klimaat. Door uw huis energiezuinig te koelen, heeft u bijvoorbeeld minder last van hitte. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorgt u ervoor dat u in tijden droogte uw tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken.
Wat kun je zelf doen?
Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om u voor te bereiden op hitte, droogte en wateroverlast. Denk bijvoorbeeld aan de tegels uit de tuin halen en de tuin vergroenen, een groen dak nemen of regenwater opvangen. Een groen dak en een groene gevel helpen bijvoorbeeld het huis koel te houden in de zomer. Door in periodes van droogte de planten ’s avonds water te geven, bespaart u water. Het water zakt dan meer in de bodem en is later nog beschikbaar voor de planten.
Regenwater opvangen kan door uw dak en/of terras af te koppelen van het riool. Hierdoor stroomt het schone regenwater direct naar uw tuin of in een regenton. Op een aantal plekken in gemeente Beesel ligt een gescheiden rioolstelsel, bijvoorbeeld in de Heijackerstraat.
Regenpijp afkoppelen? Helemaal niet moeilijk!
Toen in de Heijackerstraat het riool vervangen werd, is de herinrichting van de straat opgepakt met alle buurtbewoners. De regenpijp afkoppelen van het afvalwaterriool was hier een onderdeel van. Het bestaande gemengde rioolstelsel werd vervangen door een gescheiden rioolstelsel. De huizen aan de Heijackerstraat werden afgekoppeld, zodat het regenwater niet in het vernieuwde riool terecht zou komen. Patrick Jacobs, Raadslid voor de Beeselse Lijst en bewoner van de Heijackerstraat, heeft zijn huis ook afgekoppeld. “Helemaal niet moeilijk”, zegt Patrick, “bijna iedereen kan het!” De voorkant van zijn huis werd afgekoppeld, maar de achterkant van het huis was nog wel aangesloten op het afvalwaterriool. Patrick heeft toen besloten om de kans aan te grijpen en ook de achterkant van het huis aan te sluiten op het hemelwaterriool. “Het proces is vrij makkelijk. Ik ben gaan graven, pvc buizen gaan halen en alles lag aan het eind van het weekend weer dicht.” Volgens Patrick heb je alleen een schop, een zaag, buizen en een koppelstuk nodig, dat is alles. “Het is zelfs makkelijker dan een lamp installeren.”
Kijk voor meer tips ook eens op www.waterklaar.nl (Deze link gaat naar een andere website).