Al ruim tien jaar eet Ellis van Megen, medewerker bij de bibliotheek in Reuver, minder vlees. Zeker in het begin was dit niet altijd makkelijk. Maar Ellis had een goede reden om minder vlees te eten. Ze kon er niet goed tegen. Als kind al was ze al vaak ziek. Dat hoorde er toen bij. Later kwam ze er achter dat dit kwam door eetgewoonten. Toen is ze bijna helemaal gestopt met het eten van vlees. Inmiddels niet meer alleen voor haar eigen lijf, maar ook voor duurzaamheid en dierenwelzijn.

“Zo’n aanpassing aan je eetgewoonte is niet makkelijk. Ik raad het niet aan om dit van de ene op de andere dag te doen” vertelt Ellis. In het begin, jaren geleden, was het nog moeilijker dan nu. Toen stond alles nog in de kinderschoenen. “We begonnen met het weglaten van vlees. Dus gewoon extra groenten klaarmaken bij de maaltijd. We kwamen er al snel achter dat dit niet goed is en dat je op die manier belangrijke voedingsstoffen kunt missen. Toen ben ik gaan zoeken in boeken en via het Voedingscentrum.” Zo is Ellis begonnen met het kopen van groenteburgers. “Daar waren we in het begin niet altijd even enthousiast over. Tot we bij vrienden in de randstad een ander soort probeerden. Ook zijn we gaan shoppen in Duitsland, daar hadden ze al meer keuze. Uiteindelijk hadden we twee favorieten die we afwisselden”.

Toen zo’n vijf/ zes jaar geleden de schoondochter van Ellis in beeld kwam, werd het makkelijker. Zij at al vegetarisch en had dus erg veel tips. Inmiddels heeft Ellis zelf ook een aantal tips voor mensen die minder vlees willen gaan eten. “Start met een groenteburger, niet met iets wat op vlees zou moeten lijken. Dan verwacht je de smaak van vlees en valt het altijd tegen. Op termijn verandert je smaak en zul je meer vleesvervangers lekker gaan vinden.” Ook het bakken van de vleesvervangers was niet altijd even makkelijk. “In het begin verbrandden de producten bij ons wel eens. Nu weet ik dat ik er bij moet blijven en me niet moet laten afleiden terwijl ik vleesvervangers aan het bakken ben.”

Wat Ellis nog moeilijk vindt is of ze wel alle voedingsstoffen binnen krijgt die ze binnen zou moeten krijgen. Zeker B12 is iets waar je op moet letten als je vegetarisch eet. Daarom foetelt Ellis nog steeds één keer in de week. Dan eet ze een tartaartje. “Je moet jezelf niet alles willen ontzeggen” zegt Ellis. “Af en toe een stukje vlees eten is niet erg, denk dan aan alle keren dat je het wél hebt laten staan!”. Ellis is wel vaker gaan koken met bonen, linzen en noten en ze eet een of twee keer per week vis. Ook dit zijn allemaal goede vleesvervangers waar belangrijke voedingsstoffen inzitten. Het tartaartje zal bij Ellis op termijn verdwijnen. “Hij smaakt me steeds minder lekker. De link met het dier is te groot, maar vooral is mijn smaak ook gewoon veranderd.” Het eten van vlees mist Ellis dan ook niet. Ze voelt zich er lichamelijk een stuk beter door. Daarnaast wil ze ook iets goeds doen voor de aarde. “Het water wat je bespaart door geen vlees te eten is enorm”, geeft Ellis aan. Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 100 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

Ellis sluit het gesprek af met nog een aantal tips. “Probeer verschillende dingen uit. Er zit veel verschil in de soorten vleesvervangers. Als je de ene niet lekker vindt, hoeft dat zeker niet te betekenen dat je alle vleesvervangers niet lekker vindt. Geef je smaakpapillen de tijd om eraan te wennen en bouw rustig op.” Het hebben van een buddy, voor Ellis haar schoondochter, kan erg helpen. Vanuit de bibliotheek in Reuver wil Ellis dit graag oppakken. “Geef het aan bij de bieb als je dit een keer wil uitproberen, een dagje in de week minder vlees eten bijvoorbeeld. Er zijn in de bibliotheek voldoende kookboeken met vegetarische recepten, daar kunnen we samen naar kijken. Nu telefonisch, maar hopelijk snel weer gewoon in de bibliotheek.” Als het weer mag en de coronaregels het toelaten, wil Ellis in de bibliotheek graag kijken hoe ze dit met een groepje mensen een vervolg kan geven. Heb je daar interesse in? Dan kun je contact op nemen met Ellis via e.vanmegen@debibliotheekmaasenpeel.nl of neem eens een kijkje op de webiste van de bibliotheek (Deze link gaat naar een andere website)