Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari vindt dit jaar de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun (dit jaar digitale) deuren open om anderen mee te nemen in de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, pioniers ontmoeten elkaar. In het kader van de Week van de Circulaire Economie interviewen we Stichting Primula, kringloopwinkel in gemeente Beesel.

Stichting Primula

Eind mei vorig jaar opende Primula haar deuren in gemeente Beesel. De opening viel in de periode dat er vanwege de coronamaatregelen dertig personen in de winkel waren toegestaan. Helaas is op dit moment de winkel gesloten. Wel kun je er nog steeds je tweedehands spullen naartoe brengen. Kopen is in deze tijden lastig “maar mocht je iets leuks zien op de facebookpagina, dan kun je dit altijd reserveren door met ons contact op te nemen” legt Ingrid Gijzen van Stichting Primula toe. Ze zitten qua spullen behoorlijk vol. Er is zelfs een nieuwe loods gehuurd om alle spullen in kwijt te kunnen. “Zeker nu mensen veel thuis zijn vanwege corona, gaan ze opruimen. We merken dan ook dat er meer spullen naar ons gebracht worden”.

Een nieuw begin, bloei, groei en hoop…

“Primula is voor veel mensen een herkenbare naam. Een Primula is een bloem, een voorjaarsbloeier die opkomt in de lente”, legt Ingrid uit. En zoals het op hun website staat beschreven staat primula voor ‘een nieuwe start. Een tijd van bloei en groei. En een tijd van hoop. Dat is precies waar stichting Primula voor staat: een nieuw begin, bloei, groei en hoop.’ “Maar primula betekent in het Latijn ook primeur”, zegt Ingrid. “Dit staat voor hoop en nieuw leven. Niet alleen voor de spullen die wij een tweede leven geven, maar ook voor mensen. Het zijn de kleine dingetjes die ertoe doen, die gezelligheid, aandacht hebben voor elkaar.”

Niet alle spullen kunnen opnieuw worden verkocht

Er komt bij Primula vooral veel glaswerk en porselein binnen. “Mensen hebben opgeruimd en dan komen ze met een mix van verschillende glazen bij ons aan. Soms zelfs met een stukje eraf of een andere beschadiging. Ik vraag dan aan de mensen of zij dit zelf nog zouden kopen. Wat wij niet kunnen verkopen, nemen we ook niet aan.” Om iets te kunnen verkopen, moet het in ieder geval schoon en heel zijn. “Vaak zitten er ook nog hele mooie spullen tussen. Die mooie, speciale dingen wil je graag in de economie houden, als je het dan hebt over circulaire economie. De prijs daarvan is vaak iets hoger, zodat mensen het niet als wegwerp product gaan zien.”

Breed publiek

De winkel trekt een heel breed publiek. “Je ziet steeds meer jonge mensen naar de kringloopwinkel komen. Jongeren die bijvoorbeeld net een kindje hebben gekregen en die voor de babykamer deels nieuwe en deels tweedehands spullen willen kopen. Dit doen ze heel bewust.” Ook ziet Ingrid veel creatieve mensen die spullen komen kopen en het vervolgens thuis opknappen of er zelfs iets nieuws mee maken. “Ouderen gaan, zeker nu met corona, minder vaak naar de grote stad om inkopen te doen en komen zo bij ons. En er is ook een grote groep mensen die onze spullen hard nodig heeft.”

Vrijwilligers

Primula werkt alleen met vrijwilligers. Dat zijn er nu twaalf. Het zijn allemaal verschillende mensen. Sommige zijn gepensioneerd, maar er zijn ook mensen die een stuk jonger zijn. De een vindt het leuk om in de winkel te werken, de ander juist om spullen te sorteren in het magazijn. Iedereen geeft aan wat hij of zij zelf leuk vindt om te doen. In de toekomst willen ze ook aan de slag met re-integratietrajecten en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar een ding is zeker, zonder de vrijwilligers lukt het niet! 

Veel meer dan een kringloopwinkel

Stichting Primula wil een compleet plaatje aan bieden. Ze zijn niet alleen een kringloopwinkel, maar er is ook een horecagedeelte en je bent in de winkel altijd welkom om een kopje koffie te komen drinken, een boekje te lezen, een praatje te maken of samen een spelletje te spelen. Een ontmoetingsplek voor de inwoners van gemeente Beesel. “Er zijn mensen die elke dag even een rondje maakten door de winkel, of met mooi weer de krant meenemen en bij ons op het terras komen zitten. Met mensen die langs lopen, maken ze een praatje. Zo proberen we eenzaamheid tegen te gaan”. Ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, of specifiek met bijvoorbeeld het lezen van een brief of het invullen van een formulier hulp nodig hebben kunnen bij Primula terecht, iedereen is welkom!

Geef spullen een tweede leven

In de winkel verkoopt Primula natuurlijk de tweedehands spullen, maar ze doen er ook meer mee. Door te laten zien dat je spullen ook voor hele andere dingen kunt gebruiken dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren bijvoorbeeld. Daarvoor werken ze samen met een kunstenaar. Die maakt met allerlei tweedehands spullen en restmaterialen mooie nieuwe dingen. Die worden vervolgens verkocht in de winkel. In de toekomst wil Stichting Primula dit verder uitbreiden. “Dat kan zijn door met spullen waarvan we er veel hebben te knutselen op een school, of door mensen die een andere kijk hebben op spullen er iets creatiefs mee te laten doen. Zo kunnen we laten zien wat je allemaal kunt doen met oude spullen.”

Trots op de inwoners van gemeente Beesel

“We zien dat veel mensen in Beesel al goed en circulair met hun spullen omgaan, ze zijn er op een goede manier mee bezig” zegt Ingrid. “We krijgen hier veel mooie spullen binnen, waarvan mensen het zonde vinden om zomaar weg te gooien. Ze gunnen het vooral dat een ander er weer blij van wordt. Het is op deze manier heel zichtbaar. Je brengt iets moois en als je dan een volgende keer terugkomt en het is verkocht, dan denk je ‘yes!’. Je helpt er iemand mee binnen je eigen gemeente.”
Primula wil dan ook de leukste kringloopwinkel zijn, met mooie schone spullen in de winkel, en een echte huiskamersfeer. Niet de grote stellingen met dezelfde spullen bij elkaar, maar juist gezellige hoekjes en zitjes. Een ontmoetingsplek waar je kunt komen voor een praatje en een kop koffie. Een huiskamer voor alle mensen uit de gemeente Beesel!