Van energielabel G naar label B

Vier jaar geleden kocht Ruud een jaren ‘30 woning. Zijn doel is om deze van energielabel G te verduurzamen naar een energielabel B. Hij maakte een plan om dit in vijf jaar te doen en is inmiddels al goed op weg. Ruud heeft de spouwmuren, vloeren en tussenvloeren geïsoleerd. Overal is het enkel glas vervangen en sinds kort is ook het dak geïsoleerd. De reden voor deze maatregelen? Door het huis goed te isoleren gaat het wooncomfort erop vooruit en de energierekening gaat omlaag. Dit is gunstig voor de lange termijn. In de winter blijft het huis langer warm en in de zomer blijft de warmte juist langer buiten. Het hele proces was niet heel moeilijk. “Voor bijvoorbeeld de spouwmuur komen ze een dagje langs en dan is het geregeld. Je moet natuurlijk wel zelf kijken door welke partij je het wil laten uitvoeren, dat vergt wel wat uitzoekwerk”.

SEEH Subsidie

Ruud heeft er voor gekozen om niet alles in één keer te doen, maar in stapjes. Een aantal jaar geleden deed hij het eerste deel. Daarvoor vroeg hij toen een SEEH subsidie van de rijksoverheid aan. Met deze subsidieregeling kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor het isoleren van dak, spouwmuur, gevel, vloer en/of glas. Voorwaarde is dat er twee of meer isolatiemaatregelen uitgevoerd worden. De aanvraag was niet moeilijk. De uitvoerder vulde voor Ruud een formulier in en ondertekende dat. Daarnaast moest hij nog een foto meesturen van de isolatiewaarde van het materiaal. En dat was alles.
Toen de subsidieregeling vorig jaar opnieuw beschikbaar kwam, was dat voor Ruud een reden om zijn dak en vloer te isoleren. Hij vroeg hiervoor opnieuw een subsidie aan, maar deze werd niet toegekend. Je mag de subsidie als woningeigenaar maar één keer aanvragen. Dit was helaas niet duidelijk.

Tips

Daarom geeft Ruud enkele tips mee voor mensen die graag hun huis willen verduurzamen, maar nog niet weten waar te beginnen. Maak een plan en bedenk of je alles in één keer wil doen of juist in stapjes. Omdat je de SEEH subsidie maar één keer mag aanvragen, kan het voordelig zijn om alles ook in één keer te laten doen. Bovendien hebben ze bij de provincie de stimuleringslening Duurzaam Thuis. Duurzaam Thuis biedt huurders en woningeigenaren voordelige leningen voor energiebesparende en levensloopbestendige maatregelen aan bestaande woningen in Limburg. Er zijn veel mogelijkheden die misschien nu iets duurder zijn, maar in de toekomst juist geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige apparaten in de keuken. Of een slimme radiatorknop. Dat vraagt nu een eenmalige investering, maar later haal je dat er weer uit. “Praat er met andere mensen over en vraag hoe zij het hebben aangepakt. Zij kunnen je helpen en adviseren wat verstandig is om te doen.”

De SEEH subsidie is niet meer aan te vragen. Daarvoor in de plaats kunt u de ISDE subsidie aanvragen. Kijk hier voor meer informatie over financieringsmogelijkheden.