Stimuleringslening voor verduurzaming accommodaties

Energiebesparende maatregelen aan verenigingsaccommodaties dragen bij aan een gunstigere exploitatie van verenigingen. Verenigingen hebben niet altijd voldoende financiële mogelijkheden om in energiebesparende maatregelen te kunnen investeren. Daarom kunnen vrijwilligersorganisaties met een eigen accommodatie een gemeentelijke stimuleringslening aanvragen voor verduurzaming van hun accommodatie.

Meer informatie leest u in het document Stimuleringslening verduurzaming accommodaties (PDF, 175.2 kB).

Wilt u de stimuleringslening aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier stimuleringsregeling duurzaamheid accommodaties (PDF, 347.2 kB) in. Stuur het ingevulde formulier met de bijlagen o.v.v. Stimuleringslening duurzaamheid Accommodaties naar:
Gemeente Beesel
Postbus 4750
5953 ZK Reuver

U kunt het ingevulde formulier ook mailen naar info@beesel.nl o.v.v. Stimuleringslening duurzaamheid Accommodaties.

Isoleren

Een gebouw dat niet goed geïsoleerd is, verbruikt veel energie. Met de isolatie van muren, binnenzijde van het dak en de vloer maakt u een flinke stap. Ook is het mogelijk om de ramen van HR++ glas voor extra isolatie te voorzien. Vermijd hierbij schadelijke stoffen in materiaalgebruik, zoals glaswol. Gebruik liever natuurlijke en plantaardige isolatiematerialen.

Duurzaam (ver)bouwen

Bij een renovatie wordt een gebouw vaak grondig verbouwd. Soms zelfs gestript tot het casco. Dat biedt veel kansen om te verduurzamen. Overweeg hierbij om meteen duurzame maatregelen te nemen zoals goede isolatie, kierdichting en beglazing.

Energie opwekken

laats waar mogelijk zonnepanelen. Verenigingsgebouwen hebben vaak een groot dakoppervlak en zijn daarom zeer geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Deze energie kan ingezet worden voor de vereniging, of terug geleverd worden aan het net tegen inkoopkosten (salderen).

Heeft u een groot dak? Kijk of u in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Joris Wekt Op (Deze link gaat naar een andere website) een zonneproject kan ontwikkelen.

Energieneutraal en aardgasvrij

Wilt u een stapje verder gaan? Maak het gebouw energieneutraal en aardgasvrij. Dat kan bijvoorbeeld via een bodemwarmtepomp met zonnepanelen.

Hiervoor is het wel belangrijk dat het gebouw:

  • voldoende geïsoleerd is
  • de kierdichting voldoende is
  • het juiste ventilatiesysteem (met warmteterugwinning) geïnstalleerd is
  • de juiste verwarmingssystemen geïnstalleerd zijn (bijvoorbeeld vloerverwarming)

Lees meer informatie over aardgasvrij op de website van Nieuwe energie Limburg (Deze link gaat naar een andere website).