Nationale Week Zonder Vlees

dinsdag 9 maart 2021

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Van 8 t/m 14 maart eten mensen door heel Nederland een week geen vlees. Gemeente Beesel daagt je uit om ook mee te doen!

Minder vlees eten is gunstig voor je gezondheid en het milieu. Het wordt om die redenen dan ook aanbevolen om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.

In vlees zit ijzer en ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine: het vervoeren van zuurstof door ons lichaam. IJzer geeft ons en draagt bij aan een normale werking van ons afweersysteem. Bij een tekort aan ijzer kan het dus zijn dat je sneller vermoeid raakt. Vlees is niet onze enige voedingsbron aan ijzer, in diverse producten zonder vlees zit ook genoeg ijzer. Op de dagen dat je geen vlees eet is het belangrijk om ei, tempé, tofu, noten en zaden te eten om voldoende ijzer, eiwitten, vitamine B12 en vitamine B1 binnen te krijgen:

• Als je geen vlees eet is het aan te raden minimaal 1 keer per week vis te eten.

• Wanneer je geen vlees eet wordt ook aangeraden 3-4 eieren te eten per week. Twee eieren staan gelijk aan 100 gram (onbereid)vlees. Eet je wel vlees? Houd het dan bij twee eieren.

• Peulvruchten: 135 gram peulvruchten staat gelijk aan 100 gram vlees. Dit geldt ook voor tempé, tofu en andere producten die van peulvruchten zijn gemaakt

• Noten, pinda’s en pitten/zaden: 25 gram (een handje) staat gelijk aan 100 gram vlees. Noten zijn vanwege gezonde vetten, vezels, eiwitten en ijzer erg gezond, maar eet hier zeker niet te veel van want er zitten veel calorieën in pinda’s en noten. Noten en zaden zijn daarbij ook heel goed voor je cholesterol. Eet met name ongebrande en ongezouten pinda’s en noten: de gezouten varianten zijn weer ongezond door het vele zout.

Vind je het lastig om vlees op een gezonde manier te vervangen? Wellicht haal je uit onderstaande recepten een portie nieuwe inspiratie op om vegetarisch, voedzaam, gezond en bovenal ook lekker te koken!

Thaise Curry met Jackfruit

Een dagje zonder vlees? Maak dan eens deze Thaise gele curry met jackfruit. De vlezige structuur van deze jonge vrucht doet het goed in dit gerecht en geeft het geheel een lekkere bite. Daarnaast neemt jackfruit makkelijk smaken op, ideaal voor in deze Thaise curry. Om het gerecht compleet te maken én voor een frisse kleur, voeg je er doperwten en peultjes aan toe. Maar de leukste verrassing in deze curry zit in de abrikozen: het zoete van deze gedroogde vrucht combineert goed met de mildpittige smaak van de gele curry. Mag het nog iets pittiger van jou? Voeg dan nog een extra rood pepertje toe.

Ingrediënten (voor 4 personen):
• 200 gr peulen, puntjes verwijderd
• 100 gr doperwten, uit de vriezer
• 50 gr gedroogde abrikozen, in reepjes
• 3 el platte peterselie, gehakt
• 1 el geschaafde amandelen, geroosterd
• 1 limoen, in 4 parten gesneden
• 1 pakje Thaise Gele Curry kruidenpasta
• 1 blik Young Jackfruit, uitgelekt en goed afgespoeld
• 400 ml Kokosmelk
• 300 gr Basmatirijst
• Voor extra pittig: voeg 1 rode peper in ringen toe over het gerecht bij het serveren.

Bereidingswijze:

1. Wok de kruidenpasta kort op hoog vuur en voeg hier de stukjes jackfruit bij. Bak de jackfruit al roerend ongeveer 1 minuten mee. Blus af met de kokosmelk en laat de curry ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur en roer af en toe door. Duw daarbij de stukjes jackfruit met een houten lepel uit elkaar.

2. Kook ondertussen de basmatirijst zoals aangegeven op de verpakking.

3. Blancheer de peulen 3 minuten in kokend water en spoel ze daarna goed af met koud water.

4. Roer de abrikoosreepjes, doperwten en peulen door de curry en warm het geheel nog ongeveer 2 minuten goed door.

5. Verdeel de rijst over de borden, schep hier de Thaise gele curry over en bestrooi met de gehakte peterselie en het amandelschaafsel. Maak het gerecht af met de partjes limoen en eventueel de ringen van rode peper.

Falafelsalade met pompoen en granaatappelpitjes

Ingrediënten (voor 4 personen):
• 1 stuks pompoen
• 3 stuks Romanesco
• 400 gram rode kool
• 80 gram granaatappelpitjes
• 200 gram falafel
• 200 ml Griekse yoghurt
• 1 bakje koriander
• 1 bakje verse munt
• 1 stuks citroen
• 8 stuks pitabroodjes

Ook lekker: vervang de romanesco eens door verse spinazie en de pitabroodjes door een heerlijke focaccia!

Bereidingswijze:

1. Kook de pompoen ongeveer 10 minuten in een ruime pan water.

2. Halveer de pompoen en snijd in halve ringen. Pluk de romanesco bladeren en meng met de rode kool. Hak de koriander en munt grof.

3. Meng de Griekse yoghurt, het sap van de citroen, een scheutje olijfolie, koriander en munt.

4. Verhit een grillpan en gril de pitabroodjes. Bestrijk de halve pompoen ringen met olijfolie en gril aan beide zijden. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de falafel goudbruin.

5. Verdeel de salade over 4 diepe borden. Leg de geroosterde pompoen en falafel erop en garneer met de granaatappelpitjes en de Griekse yoghurtdressing. Serveer met de pita’s.

Smaak te pakken en meer #KookInspiratieZonderVlees nodig? Kijk eens naar de recepten uit onderstaand lijstje of kijk op https://weekzondervlees.nl/recepten-zonder-vlees/ voor meer kookinspiratie!

- Salade met linzen 
- Zilvervliesrijst-bowl met tonijn en sugarsnaps 
- Vistaco's met avocado + extra salade voor voldoende groente
- Spinaziesalade met gevulde pasta 
- Plaattaart met broccoli en feta 
- Röstiplaattaart met pesto, courgette en mozzarella 

Eet smakelijk!