Materialen hergebruiken: zo doen we dat in Beesel!

maandag 6 februari 2023

Van 6 t/m 11 februari 2023 is het de Week van de Circulaire Economie. Materialen hergebruiken is goed voor het milieu, omdat het zorgt voor minder Co2-uitstoot en we daardoor minder fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken. Hergebruiken is duurzaam, dat vinden we bij gemeente Beesel erg belangrijk. We vertellen u graag meer over hoe wij in onze gemeente hergebruiken.

Elektrische apparaten hergebruiken

Wat gebeurt er eigenlijk met uw oude koelkast of wasmachine? Elektrische apparaten kunnen voor 90% gerecycled worden! Zo kunt u uw apparaat gratis inleveren bij het milieupark. En als u een nieuw apparaat koopt bij de Witte Hal, wordt uw oude direct meegenomen en vervolgens gerecycled. Benieuwd naar dat proces? Roy van de Witte Hal vertelt er graag meer over in het verhaal: Wat gebeurt er eigenlijk met jouw kapotte wasmachine? (Deze link gaat naar een andere website)

Van kerstboom tot compost

De Kerstbomenactie was ook dit jaar weer een groot succes! De kinderen konden niet alleen leuke prijzen winnen, maar hielpen het milieu ook een handje. Wist u namelijk dat alle kerstbomen door onze buitendienst worden versnipperd en hergebruikt in projecten in de gemeente? Zo wordt er bijvoorbeeld compost of houtsnippers van gemaakt. Onze collega Rob vertelt in het verhaal: Versnipperen maar: van kerstboom tot compost (Deze link gaat naar een andere website) hoe het werkt.

Stichting Primula

Een ritje langs de woonboulevard voor die nieuwe kast? Dat is al lang niet zo vanzelfsprekend meer. Bij Stichting Primula zien ze dat mensen steeds vaker kiezen voor tweedehands spullen. Een mooie ontwikkeling, want door spullen te hergebruiken, dragen we bij aan de circulaire economie. En misschien loop je wel iets heel waardevols tegen het lijf. Zo is er weleens een schilderij verkocht dat heel veel waard was en heeft er weleens iemand echt gouden manchetknopen gebracht! Stichting Primula gunt de spullen die worden gebracht aan de gemeenschap. Daarom krijgen alle spullen een plekje in de winkel en wordt er niks aan de handel verkocht.

Nieuwsgierig naar welke spullen nog wachten op een tweede leven? Of wilt u zelf iemand blij maken met spullen die u niet meer gebruikt? Op www.stichtingprimula.nl vindt u de openingstijden.

Groene Loket

Bent u al langs geweest in ons Groene Loket? De ruimte is een mooi voorbeeld van hergebruik! Hier vindt u voornamelijk hergebruikte spullen van I&G de Geheime Tuin. En dat zorgt gelijk voor een huiselijk sfeertje.

In het Groene Loket kunt u al uw vragen stellen over energie besparen, hergebruiken en vergroenen. Komt u ook een keer langs? Loop eens binnen of neem contact op via ons contactformulier: https://bit.ly/Duurzaamheid_Contact (Deze link gaat naar een andere website). Het loket is te vinden naast het gemeentehuis, in het oude VVV-kantoor.

Voorlopige openingstijden loket:
Maandag (10:00 - 12:00 uur)
Woensdag (10:00 - 12:00 uur)
Vrijdag (13:00 - 15:00 uur)

Het milieupark

Bij het milieupark kunt u een heleboel afvalstromen kwijt, die wij vervolgens op de goede manier verwerken en waar nodig hergebruiken. Maar hoe zat het ook alweer precies met het milieupark? Welke spullen kunt u gratis komen brengen en wanneer? Op onze pagina over het milieupark (Deze link gaat naar een andere website) vindt u meer informatie.