Informatiebijeenkomsten over aanleg natuurgeulen in de uiterwaard tussen de Rijkelse Plas en de Maas

donderdag 14 december 2023

Rijkswaterstaat werkt al langer aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van onder meer de Maas. Voor de regio Beesel worden 2 natuurgeulen aangelegd in de uiterwaard tussen de Rijkelse Plas en de Maas. Het plan voor deze 2 geulen ligt nu ter inzage voor aan het brede publiek. Van 18 tot en met 20 december 2023 organiseert Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Arcadis enkele inloopmomenten waar u terecht kunt met vragen.

Inloopbijeenkomsten op 18, 19 en 20 december 2023

Heeft u vragen over deze plannen van Rijkswaterstaat? Of wilt u meer informatie over hoe de ecologische waterkwaliteit van de Maas de komende jaren wordt verbeterd? Kom dan naar een inloopbijeenkomst. Rijkswaterstaat en Ingenieursbureau Arcadis organiseren deze maand 3 inloopbijeenkomsten op 3 verschillende locaties:

 1. Maandag 18 december 2023 van 16.00 tot 18.00 uur in gemeenschapshuis De Bantuin, (Pastoor Kierkelsplein 20 in Venlo)
 2. Dinsdag 19 december 2023 van 18.30 tot 21.00 uur bij De Smid Feesterij (Rijksweg-Zuid 14 in Wellerlooi)
 3. Woensdag 20 december 2023 van 18.30 tot 21.00 uur bij gemeenschapshuis De Roffert (Berikstraat 11 in Buggenum)

Er is geen algemeen programma of presentatie. U kunt op eigen gelegenheid binnenlopen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Plannen aanleg natuurgeulen bij Rijkelse Plas

De bestaande smalle langwerpige geul in de Maasuiterwaard bij de Rijkelse Plan wordt doorgetrokken in westelijke richting. Dit nieuwe deel krijgt verschillende soorten taluds. Op deze manier wordt ingezet op verdere vergroting van de biodiversiteit.
Verder komt er ten westen van de langwerpige geul een Y-vormige geul. Deze geul wordt aangetakt aan de plas en krijgt een open verbinding met de Maas. Met deze geul ontstaat een aantrekkelijk voortplantingsgebied voor vissen.

Reageren op de plannen

Informatie over deze 2 natuurgeulen is in zien bij 2 locaties van Rijkswaterstaat: bij de Magistratenlaan 82 in ’s-Hertogenbosch en bij de Slachthuisstraat 71 in Roermond. Wilt u reageren op de plannen van Rijkswaterstaat? U kunt tot en met zondag 15 januari 2024 reageren. U kunt op 3 manieren reageren:

 • Via e-mail: stuur een e-mail naar omgevingsloket@rws.nl.
 • Via de post: stuur een gefrankeerde brief naar:
  Rijkswaterstaat Zuid-Nederland
  Ter attentie van hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat
  Postbus 2232
  3500 GE Utrecht
 • Via een gesprek: u kunt hiervoor contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat. Bel 088 – 797 4300.

Geef in uw reactie duidelijk aan dat u reageert over deelproject 6.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de plannen van Rijkswaterstaat? Klik hier om naar de projectpagina te gaan. (Deze link gaat naar een andere website)

Afbeelding schets geul Rijkelse Plas

Plattegrond Geul Rijkelse Plas