Gratis compost als dank voor het scheiden van uw afval

woensdag 20 maart 2024

Het hele jaar door zorgt u ervoor dat u uw afval netjes scheidt. U scheidt uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) netjes van uw ander afval. En daarvoor willen we u bedanken! Want van uw gft-afval wordt compost gemaakt. Compost is goed voor de bodem en stimuleert de groei van bloemen en planten. En daarom willen we u bedanken dat u uw gft-afval scheidt. Als bedankje mag u als inwoner van de gemeente Beesel op zaterdag 30 maart 2024 gratis compost ophalen bij het Milieupark in Reuver.

Wanneer, waar en hoe laat kunt u compost ophalen?

  • Wanneer: zaterdag 30 maart 2024
  • Tijd: van 9.00 tot 12.00 uur
  • Waar: Milieupark, Nijverheidsweg 11 in Reuver

Het ophalen van compost is gepland als het milieupark normaal is geopend. De wachttijd voor het milieupark kan hierdoor iets langer zijn op deze dag.

Wie mag gratis compost ophalen?

Alleen inwoners van de gemeente Beesel mogen gratis compost komen halen op zaterdag 30 maart 2024. Verder gelden de volgende voorwaarden om gratis compost te kunnen ophalen:

  • U moet aantonen dat u een inwoner bent van de gemeente Beesel.
  • Per persoon mag u maximaal 1m3 compost meenemen.
  • U mag alleen als particulier gratis compost afhalen. U mag alleen met een personenvoertuig compost komen ophalen.
  • U kunt alléén compost ophalen met een aanhangwagen. De compost wordt met een shovel in uw aanhangwagen geschept. U kunt niet zelf compost scheppen vanwege uw en onze veiligheid en vanwege organisatorische redenen.
  • U kunt gratis compost ophalen zolang de voorraad strekt. Hierbij geldt: op is op.

Weet u zeker wat allemaal in de groene container mag?

Alleen echt GFT afval kan worden verwerkt tot compost. Als er te veel afval in de groene container zit wat er eigenlijk niet in hoort, kan het afval niet tot compost worden verwerkt. Dan gaat het naar de verbrandingsoven. Dat is natuurlijk zonde. Het is daarom belangrijk dat u alleen écht GFT-afval en groenafval in de groene container gooit. Weet u niet zeker wat wel en niet in de groene container mag? Zoek het hier op deze externe website op. (Deze link gaat naar een andere website)

Met compost een goede basis voor bloemen en planten

Compost is heel goed voor de bodem. Compost is daarom perfect voor gebruik in de tuin. Het voedt de bodem. Zo wordt de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke manier gestimuleerd. Compost verbeter de structuur van de bodem en zorgt voor een goede waterhuishouding. Zo ontstaat een natuurlijke balans in de bodem. Compost gemengd met tuinaarde is geschikt voor alle tuinplanten.

GFT- en groenafval levert meer op dan alleen compost

Compost legt CO2 vast in de bodem. Daarmee helpt compost mee om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Afvalverwerker Attero haalt meer uit het GFT- en groenafval dan alleen compost. Tegenwoordig haalt Attero ook diverse vormen van duurzame energie uit GFT- en groenafval. Door vergisting ontstaat duurzaam biogas. Biogas is een bron voor de productie van elektriciteit, warmte of autobrandstof. Verder maakt Attero uit de grove houtachtige delen van compost een duurzame biobrandstof. Deze biobrandstof wordt in speciale energiecentrales gebruikt om groene stroom van te maken. Kortom: genoeg reden om gft- en groenafval goed gescheiden te blijven aanleveren!

Hoopje compost in twee handen vastgehouden