Weet u zeker wat wel en niet bij het GFT-afval hoort?

donderdag 4 april 2024

Een bananenschil, een klokhuis van een appel en gesneden gras van uw gazon. We weten allemaal dat dit bij het Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) hoort. Heel goed als u dit dan ook in uw GFT-afvalbak weggooit. Maar hoe zit het met vuile kattenbakvulling en koffiecups? Gooit u dit soms bij uw GFT-afval? Dit is namelijk geen GFT-afval en hoort bij het restafval in uw grijze afvalbak. We kunnen ons goed voorstellen dat het scheiden van afval niet altijd makkelijk of duidelijk is. We helpen u graag een handje op weg.

Wat hoort wel en niet bij het GFT-afval?

Weet u soms niet of iets GFT of restafval is? U kunt dit zelf eenvoudig en snel zelf opzoeken. Ga naar de website www.afvalscheidingswijzer.nl. (Deze link gaat naar een andere website) Geef in de witte balk aan welk product u wilt opzoeken. Zodra u een woord begint te typen, krijgt u suggesties te zien van wat u mogelijk zoekt. Klik op het juiste product en u ziet meteen bij welk afval het hoort.

Waarom is afval scheiden zo belangrijk?

Als afval niet goed wordt gescheiden zorgt dit voor 2 problemen. Ten eerste zijn de kosten hoger als het GFT-afval te erg vervuild is. Als er te veel afval bij het GFT-afval zit wat geen echt GFT-afval is, wordt de vracht afgekeurd. Voor een afgekeurde vracht zijn de kosten ruim 3 keer hoger als een goedgekeurde vracht.

Het tweede probleem is dat herbruikbare grondstoffen verloren gaan. Goed GFT-afval kan onder meer worden hergebruikt voor compost. Maar als het GFT-afval wordt afgekeurd, wordt het afval als restafval verbrand. Zo gaan alle kostbare grondstoffen verloren. En dat is natuurlijk zonde.

Controle hoe goed uw GFT-afval is

Binnenkort gaan onze BOA’s de GFT-afvalbakken controleren. Er wordt gekeken of er spullen in het afval zitten die geen GFT-afval zijn. Zit er het juiste GFT-afval in uw afvalbak? Goed bezig! Dan krijgt u een groen kaartje met een duimpje erop aan uw afvalbak. Zit er ook afval in wat geen GFT-afval is? Dan wordt uw afvalbak niet leeggemaakt. U krijgt een rood kaartje aan uw afvalbak. Op dit kaartje staat wat wel en geen GFT-afval is. U moet het afval dat geen GFT-afval is zelf uit de afvalbak halen en bij het restafval gooien. De eerstvolgende keer dat het GFT-afval weer wordt opgehaald, kunt u uw afvalbak opnieuw aan de straat zetten.

Soms zien de BOA’s pas bij het leegschudden van de afvalbak dat er afval bij zit dat geen GFT-afval zit. De afvalbak is dan wel leeggemaakt. Toch komt er een rood kaartje aan de afvalbak met de informatie wat wel en niet in de GFT-afvalbak hoort.

Controle of 60 liter inzetbak

Heeft u een 60 liter inzetbak voor uw GFT- of restafval? We merken dat de 60 liter inzetbak soms uit de afvalbak valt. Is dat bij u het geval? Geef dit dan door aan PreZero. Bel 0800 - 221 00 12. U kunt dit nummer van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur bellen. PreZero zorgt er dan voor dat u de juiste containerinhoud krijgt.
Tijdens de komende controle van het GFT-afval letten de BOA’s ook op de 60 liter inzetbakken.

Afbeelding met voorbeelden wat wel en niet in de groen GFT-afvalbak hoort