Start onderzoek hoe het gaat met het groen en de insecten in Park Oppe Brik

woensdag 24 april 2024

Hoe gaat het met het groen en de insecten in Park Oppe Brik? Welke planten groeien er? Welke planten zijn er de afgelopen jaren verdwenen? En welke insecten zijn er te vinden in het park. Dat gaat de plaatselijke natuurvereniging IVN de Steilrand de komende tijd uitzoeken. Vanaf donderdag 25 april 2024 start de vereniging met het onderzoek.

6 jaar geleden aangelegd volgens het ontwerp van NL Greenlabel

Park Oppe Brik is ongeveer 6 jaar geleden aangelegd. Het park is aangelegd naar het ontwerp van NL Greenlabel. NL Greenlabel is een organisatie die buitenruimtes natuur inclusief inricht. Natuur inclusief betekent dat er bewust ruimte wordt gecreƫerd voor biodiversiteit op, aan of in een gebouw of de (openbare) omgeving. Op die manier kunnen er meer diverse planten- en diersoorten leven. Bij Park Oppe Brik zijn veel verschillende soorten vaste planten, heesters en bomen geplant. Ook is er een wildbloemenmengsel ingezaaid. We zijn nu benieuwd wat dit voor de natuur heeft opgeleverd.

IVN de Steilrand gaat de plantsoorten en insecten in beeld brengen

De plaatselijke natuurvereniging IVN de Steilrand gaat in beeld brengen welke plantsoorten en insecten er op dit moment in Park Oppe Brik voorkomen. De vereniging start deze week met het onderzoek. Iedere laatste donderdag van de maand doet de vereniging onderzoek in Park Oppe Brik. Het onderzoek loopt van april tot september dit jaar. Na het onderzoek weten we precies welke planten het goed doen in het Park, welke planten zijn verdwenen en hoe het gaat met de insecten in Oppe Brik.

Groenonderhoud bijsturen na onderzoek

Met de uitkomst van het onderzoek kijken we of ons groenonderhoud moet worden bijgestuurd. Om goed te kunnen groeien hebben planten en bomen natuurlijk water, zonlicht en een goede bodem nodig. Maar niet elke plant heeft dat in dezelfde hoeveelheid nodig. Sommige planten staan bijvoorbeeld liever in de schaduw of in vochtige grond. En wilde bloemen en kruiden groeien het beste op plekken waar niet te veel voeding in de grond zit. Na het onderzoek weten we welke planten er groeien in Oppe Brik. En dan weten we ook hoe we deze planten het beste een handje kunnen helpen om goed te blijven groeien. Dit wordt verwerkt in ons groenonderhoud.

Wat merkt u van het onderzoek?

Komt u wel eens in Park Oppe Brik? Van april tot september zijn iedere laatste donderdag van de maand leden van IVN de Steilrand aanwezig om onderzoek te doen. Misschien zijn ze bezig met het onderzoek als u door Park Oppe Brik komt. De leden van IVN de Steilrand vertellen u graag meer over allerlei planten en insecten. Spreek ze gerust aan.

Witte bloemen in Park Oppe Brik