Biodiversiteit en klimaatadaptatie
Ook bij bedrijfspanden en -terreinen kunnen maatregelen genomen om biodiversiteit te bevorderen.
Natuurinclusief bedrijfspand en -terrein
Bedrijventerreinen zorgen doorgaans voor een harde onderbreking van de ecologische infrastructuur. Net als bij woningen kunnen er aan een bedrijfspand verschillende natuurinclusieve maatregelen genomen worden. Het grote verschil is de schaal.
Met natuurinclusieve maatregelen kunnen deze plekken aangesloten worden op het omliggende groen. Zo fungeren ze als een ecologische corridor in plaats van als obstakel. Groen is goed voor de uitstraling van een bedrijf. Het zorgt voor een aantrekkelijke werkomgeving en een beter vestigingsklimaat. Er zijn ook andere voordelen. Groene daken en gevels zijn bijvoorbeeld goed voor klimaatadaptatie, biodiversiteit (meer plant- en diersoorten) én energiebesparing (isolatie).
Door rondom een bedrijfslocatie aandacht te besteden aan natuur kan er een significante bijdrage worden geleverd aan de biodiversiteit. Door het omvormen van bedrijfsgroen naar meer biodivers groen en extensiever beheer neemt niet alleen de biodiversiteit toe, maar ook de belevingswaarde van het gebied. Door het toevoegen van natuurvriendelijk (flauwe) oevers aan de watergangen ontstaat er een grotere capaciteit om water op te slaan en langzaam af te voeren na een zware regenbui. Ook worden zo meer gradiënten gecreëerd waarop verschillende soorten flora en fauna zich thuis voelen. Ook braakliggende terreinen kunnen (tijdelijk) ingezet worden. Er bestaan regelingen om hier natuur te stimuleren zonder dat daarmee problemen ontstaan met natuurwetgeving wanneer er zich weer economische activiteiten ontplooien.
Klimaatadaptief bedrijfspand en -terrein
Een speciaal ingericht (groen) dak kan bijzonder effectief zijn. Ook een goede regenpijp, hoge dakopstand en/of een noodoverloop kunnen helpen tegen wateroverlast ( bijvoorbeeld lekkages). Goed onderhoud is ook van belang; houd de dakgoten vrij. Door regenwater af te vangen, kan het hergebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de wc of bedrijfsspecifiek gebruik. Zo wordt de waterkringloop beter gesloten.
Om met hitte om te gaan kunt u actief (en duurzaam) koelen door gebruik van warmte-koude-opslag. Maar ook passieve koeling speelt mee. Denk bij passieve koeling aan betere isolatie. Dat kan ook door middel van groene gevels en een groen dak.
Veel bedrijventerreinen vormen zogenoemde hitte-eilanden. De terreinen zijn zeer versteend wat ze vatbaarder maakt voor opwarming en wateroverlast. Het toevoegen van bomen brengt schaduw en verkoeling van de omgeving. Door overtollige verharding te verwijderen kan er meer regenwater infiltreren in de bodem. Daar waar verharding functioneel gebruikt wordt, bestaan waterdoorlatende alternatieven zoals half-verharding (grind of split), of waterdoorlatende verharding (grastegels of draineertegels). Het toevoegen van nieuwe watergangen of het verbreden van bestaande creëert een grotere capaciteit om water op te slaan en langzaam af te voeren.
Uitvoeringsagenda biodiversiteit en klimaat
Gemeente Beesel heeft in 2019 de Duurzaamheidsvisie 2019-2030, Focus, Lef en Draagkracht vastgesteld, tot stand gekomen samen met de gemeenschap. Een van de pijlers van die duurzaamheidsvisie is Klimaatadaptatie en biodiversiteit. Voor die pijler hebben we nu een lokaal uitvoeringsprogramma uitgewerkt. Een Lokale Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie en biodiversiteit beschrijft het ambitieniveau in doelen en strategieën, maar ook maatregelen (wie, wat, wanneer en financiën) die worden ingezet om de leefomgeving in de gemeente waterrobuust, klimaatbestendig en biodivers te maken. In deze lokale uitvoeringsagenda nemen we nadrukkelijk biodiversiteit mee omdat klimaatadaptatie en biodiversiteit een dermate nauw verband hebben dat ze nauwelijks los van elkaar zijn te behandelen.
Lees hier de uitvoeringsagenda Klimaatadapatie en Biodiversiteit. (PDF, 2.9 MB)