Help! Hoe kom ik warm (en veilig) de winter door?

maandag 12 december 2022

Door de hoge gasprijzen zoeken mensen naar andere manieren om hun huis en werkplek te verwarmen. Bijvoorbeeld door te stoken met hout, olie en kaarsen, of een elektrisch kacheltje aan te schaffen. Maar deze andere manieren brengen ook risico’s met zich mee voor je gezondheid en de veiligheid in huis. En zijn sommige manieren ook wel echt goedkoper?

Houtkachel, open haard of kaarsen
Ondanks het nadelige effect op het milieu worden in veel huizen de houtkachel of open haard weer aangestoken. Dit merken ze bij de brandweer ook. Maar liefst 1 op de 3 woningbranden begint bij een schoorsteenbrand. Denk er dus aan om je schoorsteen altijd op tijd (voor het stookseizoen begint) te laten vegen en gebruik droog, schoon hout. Zorg ervoor dat je goed werkende rookmelders ophangt. Let bij kaarsen ook op dat ze goed stevig staan en geen ondergrond in brand kunnen zetten.

Meer tips over veilig stoken? Bekijk hier (PDF, 232.0 kB) een infographic met meer informatie.

Koolmonoxide
Met het stoken loop je ook risico voor je eigen gezondheid. Je kunt rook en fijnstof inademen en bij een slechte verbranding een koolmonoxidevergiftiging krijgen. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat je niet ruikt, proeft of hoort. Zorg voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt. Ook is het belangrijk om je ramen af en toe open te zetten om te luchten en (als je die hebt) je ventilatieroosters altijd open te houden. Daarmee bescherm je jezelf tegen koolmonoxide. Maar door te ventileren kun je de ruimte ook sneller verwarmen. Door te ventileren is er namelijk minder vocht in huis  en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Minder betalen aan je energierekening
Het klinkt misschien logisch, maar een belangrijke tip is om je deuren dicht te houden zodat de warmte in de ruimte blijft waar je bent. De warmte blijft makkelijker binnen met wat aanpassingen in huis: isoleer wanden, vloeren en daken, ga voor dubbel glas en plak tochtstrips. Wist je dat de gemeente hier financieel bij kan helpen? Kijk hier welke subsidies er zijn.

Goedkoper of niet?
Houd bij elektrisch verwarmen altijd rekening met hoeveel stroom het kost om een kamer te verwarmen. Wil je een kleine ruimte voor een paar uur verwarmen, dan kan het wel goedkoper zijn. Maar dit is dus niet altijd het geval. Denk hier van te voren over na houd er rekening mee dat deze manieren vaak minder veilig en slechter voor je eigen gezondheid zijn. Of een houtkachel of open haard goedkoper is, is afhankelijk van hoeveel het hout en het onderhoud kost.

Onderhoud van je ketel
Laat je cv-ketel regelmatig door vakmensen onderhouden. Dit is beter voor je eigen veiligheid, maar zorgt er ook voor dat je zo zuinig mogelijk kunt stoken. Kijk voor tips hiervoor op de website van Milieu Centraal.

Lees voor meer informatie ook deze artikelen van de Brandweer over koolmonoxide en veilig verwarmen.